- Úvod
- Houbová zahrádka
- Hlíva ústřičná substrát 11-15 kg
Hlíva ústřičná substrát 11-15 kg

- Kompletní specifikace
- Komentáře 1
- Hlíva ústřičná substrát 11-15 kg209,00 CZK172,73 CZK bez DPH
Pěstování hlívy ústřičné se opravdu vyplatí, protože:
zmírňuje únavu
očišťuje střeva
snižuje krevní tlak
zvyšuje imunitu
uvolňuje svalstvo
a hlavně: podporuje chuť k jídlu
Hlíva je dřevokazná houba, nicméně její pěstování na připraveném substrátu dává významné benefity:
- absolutně sterilní speciální substrát zaručuje jistotu uchycení podhoubí, zatímco při pěstování ze tzv. špalíčků nebo vsypů na připravených špalcích existuje nemalé riziko, že konkurenční dřevokazné kultury využijí rozklad dřeva, převládnou a hlíva nevzejde. Tato situace může nastat infekcí při očkování špalku, nebo je již dřevo napadeno, nicméně podhoubí konkurence nemá sílu vzejít. V okamžiku, kdy vyšlechtěná agresivní hlíva dřevo napadne- dojde k jeho rozkladu , konkurenční houba nabere na síle , neboť hlíva dodává živiny a sama se rozvojem vyčerpává. Z toho plyne mnohé zklamání pěstitelů hub, pramenící z nákupu přeschlých a zaplísněných špalíčků v sítích hobbymarketů. Je samozřejmě možné hlívu ze špalíčků pěstovat, avšak tento postup skrývá výše uvedené riziko násobené nejistotou vhodných podmínek pro zdárný rozvoj podhoubí hlívy tzn. světelné, teplotní a vlhkostní podmínky
- v okamžiku dodání je substrát již podhoubím zaručeně prorostlý, pěstitel tedy nemusí na nic čekat a během krátké doby, typicky 7-14 dnů, začne hlíva plodit. V případě jiných metod pěstování je jistota úrody malá a může trvat i roky než podhoubí nabere sílu plodit
Způsoby pěstování:
- v místnosti:
... takto lze hlívu pěstovat po celý rok, teplota okolí je ideálně 10-17 °C , avšak podhoubí se bude vyvíjet i při teplotě okolo 10 °C. Důležité je však dodržet světelné podmínky ,kdy sluneční světlo je nejlepší. Samozřejmě jde dosvítit kloboučkům hlívy žárovkou nebo podobným zdrojem, avšak v tomto případě bude Váš výsledek podobný houbám, které koupíte v supermarketu, čili světlé, lehké a bez chuti.
Počáteční fáze může probíhat ve tmě, ovšem když se objeví první plodnice velikosti zrníčka pepře , bude nutné vystavit balík slunečnímu světlu aspoň 6 hodin denně a zároveň prostor větrat, neboť houba produkuje CO2. Množství dodaného světla ovlivňuje zabarvení , kdy málo světla znamená kloboučky bílé barvy, papírové konzistence a nevalné chuti, zatímco dostatek zajistí až černohnědé, masité a vydatné houby.
Při první úrodě si podhoubí zpravidla vystačí s vlhkostí v balíku obsaženou, poté doporučujeme dle úrody balík namočit do cca 1/3, nechat 1 hodinu nasát vodu .
Je důležité, aby podhoubí mělo dostatek vlhkosti, nesmí však být houby mokré. Samozřejmě lze mlžit pomocí rozprašovače, ale kloboučky musí mít velikost větší než 2 cm, a rosa se musí do 12 hodin odpařit. Častým nešvarem je pěstování v průvanu, kdy se pěstitel málokdy dočká druhé úrody, a příliš silné mlžení, které vede k zaplísnění a napadeným houbám.
- na čerstvém vzduchu:
... tuto variantu bychom doporučili zkušeným pěstitelům, avšak i začátečník může zkusit štěstí a balík , který má za sebou 3-4 úrody , zakopat do země do díry 60x60x40. Výborným místem je skleník nebo pařeniště, lze však využít i lehce zastíněné místo v závětří. Úroda je zpravidla slabší, méně častá, méně vydatná a celkově se dle našeho názoru jedná o ztrátu peněz a času. Existuje však ještě jeden způsob využití odrozeného balíku a to je přirozená likvidace pařezů a zkompostování.
- likvidace pařezů:
... opravdu důležitý je výběr dřeviny, neboť na borovici, smrku nebo thúji hlíva opravdu nevyroste. Nejlepší jsou stromy starší, dříve pokácené, listnaté, tvrdého dřeva jako jabloň, třešeň, buk, dub a podobně. Zkontrolujeme, zda již dřevo není napadeno jinou (konkurenční) houbou a odkorníme celý pařez nebo jen nepřerušovaný pás alespoň šíře 5 cm co nejblíže k zemi. Toto je důležité, protože podhoubí bude bojovat s imunitním systémem stromu (a konkurenci jiných hub), který živen stávající rozsáhlou kořenovou soustavou stromu a snaží se o znovuobnovení koruny. Přerušením toku mízy zabezpečíme hlívě pohodlné startovní podmínky. V rastru 5x5 cm a pásu alespoň 20 cm uděláme do kmene otvory dia. 12 do hloubky alespoň 5 cm .
Do otvorů natlačíme substrát z balíku a upěchujeme. Otvory zavíčkujeme, lze použít vosk, štěpařský tmel, jíl nebo jinou pastovitou hmotu.
Nečekejte však výsledky hned, neboť musí dojít k rozrostení podhoubí, kdy podmínky výživy jsou se substrátem nesrovnatelné,konkurence těžší, ale pokud nebyl strom vysloveně těžce napaden jinou houbou, životaschopnost hlívy převládne. Výjimkou není, že pařez znova obrazí a zároveň na něm roste houba
Sklizeň:
... je hodně závislá na podmínkách pěstování, nicméně lze očekávat asi 5 vln s přestávkou 2-3 týdny. Sbírejte vždy vykroucením celý trs, když se klobouk houby začne narovnávat, nenechávejte malé houby – špičky a vydlabejte zhruba 2 cm podloží.

Použití sklizně:
... primární je samozřejmě využití kloboučků, jako falešné dršťkové nebo houbového guláše, taktéž smažené v 3obalu, pod pečeni, prostě podle potřeb... Nohy hub necháme usušit, nejlépe v sušičce úplně natvrdo, roztlouct v moždíři a ve starém mlýnku po babičce rozemlít na houbové koření.