Logo
Po-Pá 17-19 hod., So 9 - 12 hod.
0 ks
za 0,00 CZK
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Aktuality
01.10.2022
OMEZENÍ PROVOZU PROVOZOVNY - zimní období
Vážení zákazníci, upozorňujeme, že od října 2022 do odvolání na naší provozovně platí nepravidelná otevírací doba. Pokud se k nám chystáte - pište, p... číst celé
13.08.2022
Oznámení
Vážení zákazníci, Vašim dotazům, objednávkám a emailům se budeme věnovat po 23.8.2022. Děkujeme za pochopení. číst celé
18.11.2020
KOMPOSTÉRY stále SKLADEM!
AKCE na kompostéry bude k 30.11.2020 ukončena. Objednejte včas! číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Houbová zahrádka
  3. Hlíva ústřičná substrát 11-15 kg

Hlíva ústřičná substrát 11-15 kg

Domácí pěstování hub. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) balení cca 15 kg Pěstování hlívy ústřičné se opravdu vyplatí, protože: zmírňuje únavu o... celý popis
209,00 CZK
172,73 CZK
bez DPH
ks
Číslo produktu:3084
Kompletní specifikace
Domácí pěstování hub.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) balení cca 15 kg

Pěstování hlívy ústřičné se opravdu vyplatí, protože:

zmírňuje únavu

očišťuje střeva

snižuje krevní tlak

zvyšuje imunitu

uvolňuje svalstvo

a hlavně: podporuje chuť k jídlu

 

Hlíva je dřevokazná houba, nicméně její pěstování na připraveném substrátu dává významné benefity:

- absolutně sterilní speciální substrát zaručuje jistotu uchycení podhoubí, zatímco při pěstování ze tzv. špalíčků nebo vsypů na připravených špalcích existuje nemalé riziko, že konkurenční dřevokazné kultury využijí rozklad dřeva, převládnou a hlíva nevzejde. Tato situace může nastat infekcí  při očkování špalku, nebo je již dřevo napadeno, nicméně podhoubí konkurence nemá sílu vzejít. V okamžiku, kdy vyšlechtěná agresivní hlíva dřevo napadne- dojde k jeho rozkladu , konkurenční houba nabere na síle , neboť hlíva dodává živiny a sama se rozvojem vyčerpává.  Z toho plyne mnohé zklamání pěstitelů hub, pramenící z nákupu přeschlých a zaplísněných špalíčků v sítích hobbymarketů. Je samozřejmě možné hlívu ze špalíčků pěstovat, avšak tento postup skrývá výše uvedené riziko násobené nejistotou vhodných podmínek pro zdárný rozvoj podhoubí hlívy tzn. světelné, teplotní a vlhkostní podmínky

- v okamžiku dodání je substrát již podhoubím zaručeně prorostlý, pěstitel tedy nemusí na nic čekat a během krátké doby, typicky 7-14 dnů, začne hlíva plodit. V případě jiných metod pěstování je jistota úrody malá a  může trvat i roky než podhoubí nabere sílu plodit

 

Hlíva

Hlíva

Způsoby pěstování:

- v místnosti:

... takto lze hlívu pěstovat po celý rok, teplota okolí je ideálně 10-17 °C , avšak podhoubí se bude vyvíjet i při teplotě okolo 10 °C. Důležité je však dodržet světelné podmínky ,kdy sluneční světlo je nejlepší. Samozřejmě jde dosvítit kloboučkům hlívy žárovkou nebo podobným zdrojem, avšak v tomto případě bude Váš výsledek podobný houbám, které koupíte v supermarketu, čili světlé, lehké a bez chuti.

Počáteční fáze může probíhat ve tmě, ovšem když se objeví první plodnice velikosti zrníčka pepře , bude nutné vystavit balík slunečnímu světlu aspoň 6 hodin denně a zároveň prostor větrat, neboť houba produkuje CO2. Množství dodaného světla ovlivňuje zabarvení , kdy málo světla znamená kloboučky bílé barvy, papírové konzistence a nevalné chuti, zatímco dostatek zajistí až černohnědé, masité a vydatné houby.

Při první úrodě si podhoubí zpravidla vystačí s vlhkostí v balíku obsaženou, poté doporučujeme dle úrody balík namočit do cca 1/3, nechat 1 hodinu nasát vodu .

Je důležité, aby podhoubí mělo dostatek vlhkosti, nesmí však být houby mokré. Samozřejmě lze mlžit pomocí rozprašovače, ale kloboučky musí mít velikost větší než 2 cm, a rosa se musí do 12 hodin odpařit. Častým nešvarem je pěstování v průvanu, kdy se pěstitel málokdy dočká druhé úrody, a příliš silné mlžení, které vede k zaplísnění a napadeným houbám.

- na čerstvém vzduchu:

... tuto variantu bychom doporučili zkušeným pěstitelům, avšak i začátečník může zkusit štěstí a balík , který má za sebou 3-4 úrody , zakopat do země do díry 60x60x40. Výborným místem je skleník nebo pařeniště, lze však využít i lehce zastíněné místo v závětří. Úroda je zpravidla slabší, méně častá, méně vydatná a celkově se dle našeho názoru jedná o ztrátu peněz a času. Existuje však ještě jeden způsob využití odrozeného balíku a to je přirozená likvidace pařezů a zkompostování.

- likvidace pařezů:

... opravdu důležitý je výběr dřeviny, neboť na borovici, smrku nebo thúji hlíva opravdu nevyroste. Nejlepší jsou stromy starší, dříve  pokácené, listnaté, tvrdého dřeva jako jabloň, třešeň, buk, dub a podobně. Zkontrolujeme, zda již dřevo není napadeno jinou (konkurenční) houbou a odkorníme celý pařez nebo jen nepřerušovaný pás alespoň šíře 5 cm co nejblíže k zemi. Toto je důležité, protože podhoubí bude bojovat s imunitním systémem stromu (a konkurenci jiných hub), který živen stávající rozsáhlou kořenovou soustavou stromu a snaží se o znovuobnovení koruny. Přerušením toku mízy zabezpečíme hlívě pohodlné startovní podmínky. V rastru 5x5 cm  a pásu alespoň 20 cm uděláme do kmene otvory dia. 12 do hloubky alespoň 5 cm .

Do otvorů natlačíme substrát z balíku a upěchujeme. Otvory zavíčkujeme, lze použít vosk, štěpařský tmel, jíl nebo jinou pastovitou hmotu.

Nečekejte však výsledky hned, neboť musí dojít k rozrostení podhoubí, kdy podmínky výživy jsou se substrátem nesrovnatelné,konkurence těžší, ale pokud nebyl strom vysloveně těžce napaden jinou houbou, životaschopnost hlívy převládne. Výjimkou není, že pařez znova obrazí a zároveň na něm roste houba

Hlíva

 

Sklizeň:

... je hodně závislá na podmínkách pěstování, nicméně lze očekávat asi 5 vln s přestávkou 2-3 týdny. Sbírejte vždy vykroucením celý trs, když se klobouk houby začne narovnávat, nenechávejte malé houby – špičky a vydlabejte zhruba 2 cm podloží.

Hlíva

Hlíva

Hlíva

 

Použití sklizně:

... primární je samozřejmě využití kloboučků, jako falešné dršťkové nebo houbového guláše, taktéž smažené v 3obalu, pod pečeni, prostě podle potřeb... Nohy hub necháme usušit, nejlépe v sušičce úplně natvrdo, roztlouct v moždíři a ve starém mlýnku po babičce rozemlít na houbové koření.

 


Zboží zařazeno v kategoriích