Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Navštivte nás na provozovně:

Dobratice 386

provozovna

KONTAKTY

Monika Valová
Dobratice 184
739 51 Dobratice
tel: +420 774 460 988
info@nova-zahrada.cz
Provozovna: Dobratice 386, 739 51
Po-Pá: 8 - 16 hod, So: 8 - 12 hod.

ZAHRADA - rady a tipy

arr3BylinkyPro úspěšné pěstování bylinek je velmi důležitý jejich včasný výsev a předpěstování. S příchodem... arr3Zahradní obrubníkyZahradní obrubníky využijete k oddělení travnatých, zpevněných, okrasných aj. ploch. Tyto betonové... arr3Vitality komplexVitality komplex je jedinečný urychlovač hnojení. Jaké jsou jeho výhody? + Obsahuje růstové... arr3Jak si předpěstovat sazenice zeleninyCo budeme potřebovat K předpěstování sazenic zeleniny potřebujeme vhodný substrát, semena...

Kalendář » ZIMA » Únor
ÚNOR

Únor začíná probouzet zahradu ze zimního spánku. Záleží na aktuálním počasí, které určuje pořadí prácí na zahradě. Pokud nás za okny vítá sluníčko a teplý únor, můžeme již ze zahrady uklízet pozůstatky podzimu a zimy. Můžeme čistit a rýt záhony, vápnit půdu a výchovným řezem tvarovat ovocné stromy a keře.

Jaké práce na nás čekají v únoru?

V únoru začínáme s výchovným řezem ovocných dřevin a s oséváním zeleniny. I v zimě je možné na záhoně sklízet vlastní porci vitamínů.

  • je možné předpěstovat raný salát, letní pór, rané košťáloviny pro venkovní záhony. Na konci měsíce pak předpěstováváme rajčata, majoránku, papriku a bazalku;
  • podle potřeby je možné sklízet otužilé druhy zeleniny (pórek, růžičkovou a kadeřavou kapustu) přezimující na venkovních záhonech.
  • pokud už nehrozí silné mrazy, začínáme s řezem ovocných stromů. Zkracujeme hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Všechny ostatní výhony se odstřihují nebo ponechávají bez řezu. Rok po výsadbě provádíme na konci zimy tzv. výchovný řez ovocných stromů, při kterém se odstraňují všechny konkurenční výhony, hustě rostoucí výhony, dále pak výhony, které vyrašily na horních stranách větví.
  • před naléváním pupenů broskvoní provádíme postřik proti kadeřavosti. Pokud broskvoně vykvetou, je na postřik již pozdě. Proti kadeřavosti používáme např. Kuprikol 50, Delan 700, Novozir MN 80;
  • pokud jsme neprovedli zimní řez vinné révy, máme nejvyšší čas;
  • v teplejších oblastech začínáme od února s řezem angreštu, rybízu a maliníku;
  • po velkých mrazech provádíme řez ostružiníku, kdy odstraňujeme těsně nad zemí všechny výhony plodící v loňském roce;
  • pokud to počasí dovolí, provádíme na přelomu února a března řez vinné révy.
Je čas osévat zeleniny

V únoru začínáme s oséváním zeleniny. Je možné předpěstovat raný salát, letní pór, rané košťáloviny pro venkovní záhony. Na konci měsíce pak předpěstováváme rajčata, majoránku, papriku a bazalku. I v zimě je možné na záhoně sklízet vlastní porci vitamínů. Podle potřeby je možné sklízet otužilé druhy zeleniny (pórek, růžičkovou a kadeřavou kapustu) přezimující na venkovních záhonech.