Logo
Zavolejte nám...
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Aktuality
10.07.2019
HLEDÁME OBCHODNÍHO PARTNERA
Aktuálně hledáme obchodního partnera s vlastními skladovacími a prodejními prostory nejlépe z oblasti středních Čech a jižní Moravy. číst celé
Zobrazit všechny články
ZÁŘÍ

Září znamená loučení s létem. Každým dnem se začínají objevovat první krůčky přicházejícího podzimu. Dny se začínají zkracovat, rána a večery jsou o poznání chladnější. Mohou nás nečekaně překvapit ranní mrazíky. Na nebi již stále častěji vídáme tažné ptáky. Pokud neodletí za teplem do konce měsíce, znamená to, že až do Vánoc bude mírné počasí. Jestliže už na podzim myslíme na příští jaro, zahrada se odvděčí brzkou úrodou.

Ovocná zahrada

Sklízíme jádroviny, peckoviny a vinnou révu

Září je v ovocné zahradě především obdobím sklizně jádrovin, peckovin, slivoní, ořešáku a vinné révy. Plody určené ke skladování je třeba přebrat a uložit na suché, tmavé a chladné místo. Za teplého září je dobré místnost nechat větrat. Bohatou úrodu je možné zavařovat, sušit nebo zužitkovat na chutné koláče a dezerty. Oblíbená je také výroba moštů a pálenky, při které je možné využít i spadané plody. Podmínkou však je, že nesmí být uhnilé a červivé. Po sklizni prořezáváme stromy a kontrolujeme napadení šárkou. Takto napadené ovocné dřeviny je třeba vykopat a spálit. Na prázdné místo se nedoporučuje vysazovat jiné druhy slivoní, protože jsou na šárku citlivé. Můžeme zde však vysadit peckoviny nebo jádroviny.

  • Rybíz po sklizni prořezáváme, zejména staré odplozené dřevo. Necháme pouze 6 až 8 silných větví, vnitřní slabé větve odstraňujeme. Plody tak budou lépe dozrávat.
  • Stromy napadené šárkou vykopáváme. Obvykle bývají napadeny švestky, slívy, meruňky, mirabelky, renklódy a meruňky.
  • Sklízíme podzimní a zimní druhy jablek a hrušek. Zralost poznáme pootočením plodu o 90o. Pokud se stopka od větve snadno uvolní, plody jsou zralé a připravené pro sklizeň.
  • Sklízíme také slivoně, broskvoně, ořešáky a hroznové víno.
  • Hrozny vinné révy chráníme jemnou sítí proti náletu ptáků.
  • Místnost pro uskladnění úrody vyčistíme a vybílíme vápnem. Koše a bedýnky pro skladování umýváme.
  • Od července do září postupně sklízíme meloun vodní. Je však třeba myslet na to, že po odtrhnutí již nedozraje. Zralost obvykle poznáme zasycháním stopky nebo poklepem.
  • Spadané ovoce by pod stromem nemělo začít tlít, abychom v blízkosti stromu zabránili napadení škůdci či chorobami.
  • Přezrálé a spadané ovoce je možné použít na výrobu moštů a pálenky.
  • Vysazujeme maliníky. Protože však vyžadují vlhkou půdu a spíše polostín, před výsadbou kořeny ponoříme do vědra s vodou.
  • Po sklizni prořezáváme peckoviny a ořešák.
  • Záhon s jahodami pravidelně zaléváme a přihnojujeme, zbavujeme plevele.
  • Vinné révě vysazené na jaře nebo v minulém roce zkracujeme vrcholek letorostu, aby ponechaná část nezmrzla.
  • Září je posledním obdobím pro očkování broskvoní.

Zeleninová zahrada

Sklízíme včas na mráz citlivou zeleninu

Září v zeleninové zahradě je také obdobím sklizně. Je třeba včas sklidit na mráz citlivou zeleninu jako jsou rajčata, okurky, papriky a cuketu. Po její sklizni záhony důkladně plejeme, zbavujeme sezónních rostlin, jejichž plody jsou již sklizené. Záhony okopeme a pohnojíme, tím je připravíme na další sezónu. Ve správný čas je třeba sklízet zeleninu, aby se její plody nezačaly znehodnocovat. Jde zejména o červenou řepu, fazolové lusky, ředkvičku a některé druhy košťálovin. Září je posledním termínem pro sklizeň bylinek – bazalky, saturejky, majoránky, libečku a kadeřavé petrželky. Později sklizené bylinky ztrácejí aroma. Vykopáváme brambory k zimnímu uskladnění, sklízíme kořenovou zeleninu. I když je počátek podzimu obdobím sklizně, ještě mnohé můžeme vysadit a vysít. Vyséváme ředkvičku a zimní salát, vysazujeme česnek, který je však nutné před výsadbou namořit. I když se blíží chladnější dny, kromě mrazíků mohou některé rostliny potrápit i škůdci. Pór je třeba chránit na záhoně netkanou textilií proti vrtalce pórové, mrkev proti pochmurnatce mrkvové. O srpna do září sejeme pro jarní sklizeň jak petržel kadeřavou tak kořenovou, polníček a špenát.

  • Na začátku měsíce vyséváme zimní salát a ředkvičku.
  • Na přelomu září a října vysazujeme česnek do hloubky 8 cm. Výsadbu můžeme provádět až do poloviny listopadu. Před výsadbou je třeba jej namořit proti háďátku zhoubnému a houbovým chorobám přípravky Rovral Flo nebo Sulka.
  • Od srpna do září sejeme pro jarní sklizeň jak petržel kadeřavou, tak kořenovou.
  • Ve správný čas je třeba sklízet zeleninu, aby se její plody nezačaly znehodnocovat. Jde zejména o červenou řepu, fazolové lusky, ředkvičku a některé druhy košťálovin.
  • Září je posledním termínem pro sklizeň bylinek – bazalky, saturejky, majoránky, libečku a kadeřavé petrželky. Později sklizené bylinky ztrácejí aroma.
  • Sklízíme rajčata, papriky, okurky, fazole a cuketu. Tato zelenina je citlivá na mráz a první mrazíky by ji mohly silně poškodit.
  • Vykopáváme brambory k zimnímu uskladnění.
  • Na konci měsíce sklízíme kořenovou zeleninu.
  • Překopáváme a proházíme kompost. Na podzim je možné ho obohatit o živiny.
  • Plody tykví podkládáme prkénkem, aby nezačaly hnít.
  • Pór na záhoně chráníme netkanou textilií proti vrtalce pórové.
  • Rovněž mrkev na záhoně chráníme netkanou textilií proti pochmurnatce mrkvové.
  • Pro jarní sklizeň vyséváme polníček a špenát.
  • Zelenině určené pro uskladnění pomalu omezujeme zálivku.
  • Na košťálové zelenině ničíme housenky a vajíčka.
  • Za vlhkého počasí chráníme rajčata proti plísni bramborové.




Rady, tipy, otázky - povídejme si

Nejčastěji kladené otázky
02.03.2019 Poradna
Nejčastěji kladené otázky
V tomto článku se rozepíšeme o nejčastějších otázkách při amatérském pěstování hub. číst celé
Je čas předpěstování
05.02.2019 Pěstování
Je čas předpěstování
Pěstování sazeniček ze semen vyžaduje prostor, čas i trochu trpělivosti. Odměnou je však radost z vypěstování vlastních sazeniček několika odrůd a tak... číst celé
Šalvěj lékařská
Šalvěj lékařská
Tato úžasná bylinka je známá už od starověku, zmínky o ní totiž najdeme již v antických dobách. Má ráda výsluní a lehkou suchou zem. Na stanovišti vyd... číst celé
Kompostujeme
09.07.2018 Dům a zahrada
Kompostujeme
Kompost pohltí spoustu zahradního i kuchyňského odpadu a za rok z něj vyrobí kvalitní organické hnojivo. Správně uzrálý kompost, to je příjemně vonící... číst celé
NEPŘEHLÉDNĚTE

Rozvážíme

! Akce !

PROVOZOVNA

Dobratice 386

739 51 Dobratice

Otevírací doba:

Po-Pá: 8.00 - 16.00 hod.

So:       8.00 - 12.00 hod.

© 2019 NOVÁ ZAHRADA, všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.